Pravila o korištenju kolačića

Za održavanje web stranice i osiguravanje njene funkcionalnosti voditelj obrade koristi tehnologiju općenito poznatu kao"kolačiće".

Što su kolačići?

Kolačić je mala tekstna datoteka koja se pohranjuje na računalo ili mobilni uređaj pri posjetu određenom web-mjestu. S pomoću kolačića web-mjesto pamti vaše radnje i željene postavke (poput prijave, jezika, veličine fonta i drugih željenih postavki koje se odnose na prikaz) tijekom duljeg razdoblja, pa ih nije potrebno ponovno unositi pri svakom povratku na web-mjesto odnosno pri pregledavanju njegovih različitih stranica.

Na koji se način koristimo kolačićima?

spreha.hr upotrebljava kolačiće i slične tehnologije za nekoliko svrha, ovisno o kontekstu ili proizvodu, uključujući:

 • privremene korisničke kolačiće unosa (session-id) i/ili trajne kolačiće ograničene na nekoliko sati u nekim slučajevima – koristimo ih za pohranjivanje vaših preferencija i postavki na vašem uređaju te za poboljšavanje vašeg iskustva. Na primjer, spremanje vaših osobnih preferenci u kolačiće što vam omogućuje da ne morate stalno iznova postavljati preference. Također, ako odustanete od oglasa utemeljenih na interesima, mi pohranjujemo vaše odabireza odustajanje u kolačić na vašem uređaju;
 • kolačiće za provjeru autentičnosti, koji se koriste za autentifikacijske usluge, tijekom trajanja pregleda stranice-koristimo ih da bismo provjerili vašu autentičnost. Taj vam kolačić omogućuje kretanje od stranice do stranice bez potrebe za ponovnim prijavljivanjem na svakoj stranici. Možete spremiti i podatke za prijavu tako da se ne morate prijaviti svaki put kada se vratite na web-mjesto;
 • korisničke sigurnosne kolačiće, koji se koriste za otkrivanje zloupotreba autentičnosti, ograničenog trajanja-koristimo ih za obradu informacija koje nam omogućuju sigurnost te za utvrđivanje prevare i zloupotrebe;
 • kolačiće multimedijskih sadržaja, kao što su kolačići za flash player, za vrijeme trajanja pregleda stranice;
 • kolačiće omogućavanja učitavanja, tijekom trajanja pregleda stranice - koristimo ih da bismo zapamtili informacije koje nam dajete, te podatke pohranjujemo u kolačić kako bismo mogli zapamtiti te podatke;
 • trajne kolačiće za prilagodbu korisničkog sučelja za vrijeme trajanja pregleda stranice (ili malo duže) - kolačiće koristimo da bi vam omogućili davanje povratnih informacija na web-mjestu;
 • kolačiće trećih strana za dijeljenje dodataka društvenih mreža za prijavljene članove društvene mreže- neka naša web-mjesta uključuju kolačiće društvenih medija, uključujući one koji korisnicima koji su prijavljeni na društvenu mrežu omogućuju dijeljenje sadržaja preko te mreže. Konkretni utjecaj na vašu privatnost će se razlikovati od društvene mreže do društvene mreže te ovisi o postavkama privatnosti koje ste izabrali na tim mrežama. Kako upravljati ovim kolačićima možete dodatno saznati na njihovim web stranicama.

Neka naša web-mjesta uključuju kolačiće društvenih mreža Facebook.

O korištenju kolačića od strane Facebook-a i načinu na koji ih možete regulirati možete saznati na https://hr-hr.facebook.com/policies/cookies/.

Facebook prikuplja i obrađuje vaše osobne podatke kada posjetite to web-mjesto i aplikacije, uključujući podatke ouređaju te podatke o vašoj aktivnosti bez ikakvog dodatnog djelovanja s vaše strane. To se događa bez obzira na to imate li Facebook korisnički račun i jeste li na istome prijavljeni ili ne (primjerice kada kliknete na gumb sa znakom Facebook-a).

spreha.hr kao voditelj obrade ne može utjecati na obradu osobnih podataka koju provode treće strane.
Uz sve, važno je napomenuti da neki videozapisi ugrađeni na naše stranice upotrebljavaju kolačić za anonimno prikupljanje statistika o tome kako ste došli i videozapise koje ste posjetili.
Omogućavanje ovih kolačića nije strogo potrebno za web stranicu, ali će vam pružiti bolji doživljaj pregledavanja. Možete izbrisati ili blokirati te kolačiće, ali ako to činite, neke značajke ove web stranice možda neće funkcionirati.

Koristimo li i druge kolačiće?

Neke od naših stranica ili podstranica mogu koristiti dodatne i/ili različite kolačiće od onih koje smo prethodno naveli iopisali. Na primjer:

 • tvrtke koje unajmljujemo za pružanje usluga u naše ime, kao što je analitika web-mjesta, postavljaju kolačiće kada posjetite naša web-mjesta,
 • tvrtke koje isporučuju sadržaj, kao što je sadržaj videozapisa postavljaju vlastite kolačiće.

Koje kolačiće koristi Facebook Ireland Ltd.?

Zaštita privatnosti nam je važna, stoga nikada nećemo dijeliti vaše osobne podatke s trećim osobama osim u svrhe opisane u ovim pravilima. O dijeljenju i prijenosu podataka uvijek ćemo vas obavijestiti.

Svrhe u koje dijelimo podatke s našim pouzdanim partnerima su na primjer, potrebe marketinga, financija, oglašavanje, obrade plaćanja. Ti davatelji usluga su dužni, prema relevantnim ugovorima, koristiti podatke koji su im povjereni samo u skladu s našim smjernicama i isključivo u svrhu koju smo strogo odredili. Također, obvezujemo ih da adekvatno zaštitite vaše podatke i da ih smatraju poslovnom tajnom.

Jednom godišnje radimo reviziju svih naših partnera kako bi znali da je zaštita vaših osobnih podataka i dalje na zahtijevanoj razini te da je u skladu sa važećim propisima.

Korištenje društvenih mreža i drugih alata

spreha.hr prikuplja, koristi i upravlja vašim osobnim podacima koji se nalaze i na Facebook page-u "Špreha - Online školanjemačkog jezika" te koji su dostupni korištenjem spomenutog page-a.
Facebook upotrebljava kolačiće ako imate korisnički račun za Facebook, ako upotrebljavate Facebook-ove proizvode, uključujući naš Facebook page i aplikacije, ili ako posjetite druga web-mjesta i aplikacije koji upotrebljavaju Facebook-ove proizvode (uključujući gumb „sviđa mi se” ili druge Facebook-ove tehnologije).
Kolačići omogućuju Facebook-u da vam nudi Facebook-ove proizvode i da razumije podatke koje prima u vezi s vama, uključujući podatke o vašoj upotrebi drugih web-mjesta i aplikacija, bez obzira na to jeste li registrirani ili prijavljeni.

Kolačići pomažu pružati, zaštititi i poboljšati Facebook-ove proizvode, primjerice personalizacijom sadržaja, prilagođavanjem i mjerenjem oglasa te omogućavanjem sigurnijeg okruženja. Premda se kolačići koje Facebook upotrebljava mogu povremeno mijenjati u skladu s poboljšanjima i ažuriranjima Facebook-ovih proizvoda, upotrebljavaju se za sljedeće svrhe: provjeru autentičnosti; sigurnost i integritet web-mjesta i proizvoda; suzbijanje aktivnosti kojima se krše Facebook pravila ili na druge načine onemogućuje odgovarajuće pružanje Facebook-ovih proizvoda; oglašavanje, preporuke, analitiku i mjerenje; mjerenje uspješnosti oglašivačkih kampanja za društva koja se koriste Facebook-ovim proizvodima; omogućavanje da na Facebooku isključite prikaz oglasa na temelju aktivnosti nadrugim web-mjestima; pružanje sadržaja koji su relevantni za područje na kojem se nalazite; performanse; analitiku iistraživanje.

Kolačići koje koristi Facebook se postavljaju na vaše računalo ili uređaj i ukoliko se koriste proizvodi koje pružaju drugičlanovi Facebook-ovih tvrtki te web-mjesta i aplikacije koje pružaju druga društva koja upotrebljavaju Facebook-oveproizvode, uključujući društva koja ugrađuju Facebook-ove tehnologije u svoja web-mjesta i aplikacije. Spomenuto znači da vaše podatke pod određenim okolnostima mogu osim voditelja obrade stranice spreha.hr prikupljati i drugi partneri Facebook-a kao i druga društva koja možda koriste usluge Facebook-a.
Facebook se koristi kolačićima i prima podatke kada posjetite njegova web-mjesta i aplikacije, uključujući podatke o uređaju i podatke o vašoj aktivnosti bez ikakvog dodatnog djelovanja s vaše strane. To se događa bez obzira na to imateli Facebook-ov korisnički račun i jeste li prijavljeni ili ne.

Koriste li se i druge strane kolačićima povezanim s Facebook-ovim proizvodima?

Da, druge se strane mogu koristiti kolačićima na Facebook-ovim proizvodima radi pružanja usluga poduzećima koje se oglašavaju na Facebooku. Facebook-ovi partneri za mjerenja, primjerice, koriste se kolačićima na Facebook-ovim proizvodima da bi pomogli oglašivačima razumjeti učinkovitost oglašivačkih kampanja na Facebook-u te usporedili učinak tih kampanja s oglasima koji se prikazuju na drugim web-mjestima i u drugim aplikacijama. Treće strane također upotrebljavaju kolačiće na vlastitim web-mjestima i u vlastitim aplikacijama u vezi s Facebook-ovim proizvodima. Da biste saznali na koje se načine druge strane koriste kolačićima, pregledajte njihova pravila.

Kako upravljati načinom na koji Facebook upotrebljava kolačiće za prikaz oglasa?

Jedan od razloga zašto upotrebljavamo kolačiće jest da bismo vam prikazali korisne i relevantne oglase na Facebook-u i izvan njega. Međutim, načinom na koji se Facebook koristi podacima za prikaz oglasa možete upravljati pomoću alata opisanih unastavku i na taj dio voditelj obrade ne može utjecati.

Svi:

Prikaz internetskih interesnih oglasa koje prikazuju Facebook i druga društva možete isključiti putem udruge Digital Advertising Alliance u SAD-u, Digital Advertising Alliance of Canada u Kanadi ili Europske udruge za interaktivno digitalno oglašavanje u Europi ili putem postavki mobilnog uređaja. Imajte na umu da softver za blokiranje oglasa i alati koji ograničavaju Facebook-ovu upotrebu kolačića mogu ometati te kontrole.

Dodatne informacije o oglašavanju na internetu:

Oglašivačka društva s kojima Facebook surađuje uglavnom se služe kolačićima i sličnim tehnologijama u sklopu svojihusluga. Da biste saznali više o načinu na koji oglašivači općenito upotrebljavaju kolačiće i odabirima koje nude, istražitesljedeće resurse: Digital Advertising Alliance, Digital Advertising Alliance of Canada te Europska udruga za interaktivno digitalno oglašavanje.Upravljanje kolačićima u pregledniku:Uz sve navedeno, vaš preglednik ili uređaj mogu sadržavati postavke koje vam omogućuju da odaberete hoće li sekolačići spremati u pregledniku te mogućnosti brisanja kolačića. Dodatne informacije o tim kontrolama potražite upomoći za preglednik ili uređaj.

Upravljanje kolačićima u pregledniku:

Uz sve navedeno, vaš preglednik ili uređaj mogu sadržavati postavke koje vam omogućuju da odaberete hoće li se kolačići spremati u pregledniku te mogućnosti brisanja kolačića. Dodatne informacije o tim kontrolama potražite upomoći za preglednik ili uređaj.

Koje kolačiće koristi Google LLc i s njim povezana društva?

spreha.hr koristi i određene Google usluge na osnovi kojih, putem kolačića i Google LLC prikuplja određene osobne podatke (dalje u tekstu: Google).
Kada govorimo o Google uslugama pod spomenutim pojmom smatraju se:

 • Google-ove aplikacije
 • web-lokacije
 • uređaji kao što su Pretraživanje, YouTube i Google Home platforme kao što su preglednik Chrome i operativni sustav Android
 • proizvode koji su integrirani u aplikacije i web-lokacije trećih strana kao što su oglasi
 • ugrađene Google karte


Kada ste prijavljeni i stupite u interakciju s nekim Google-ovim uslugama, primjerice objavite komentar za videozapis naYouTube-u, pored vaših aktivnosti prikazivat će se vaše ime i slika. Te podatke Google može prikazivati i u oglasima, ovisno o vašim postavkama.
Pojedine kategorije podataka Google može dijeliti javno i sa svojim partnerima, primjerice oglašivačima ili razvojnim programerima. Isto tako, određenim partnerima Google dopušta da prikupljaju podatke iz vašeg preglednika ili s uređajau oglašivačke i mjerne svrhe putem vlastitih kolačića ili sličnih tehnologija.
Google se koristi kolačićima za mnoge namjene. Na primjer, kako bi zapamtili vaše postavke sigurnog pretraživanja, kako bi vam oglasi koje vidite bili relevantniji, kako bi prebrojili posjetitelje pojedine stranice, kako bi vam pomogli registrirati se za pojedine Google usluge, kako bi zaštitili vaše podatke ili zapamtili vaše postavke oglasa.
U nastavku možete vidjeti popis vrsta kolačića koje upotrebljava Google i ujedno doznati kako Google i njegovi partneri upotrebljavaju kolačiće u oglašavanju.

1. Upotreba kolačića  ̋Postavke ̋

Ti kolačići omogućuju Google web-lokacijama da zapamte informacije koje mijenjaju način ponašanja ili izgled web-lokacije, primjerice odabrani jezik ili područje na kojem se nalazite. Na primjer, kada zapamti na kojem ste području, web-lokacija može ponuditi lokalnu vremensku prognozu ili vijesti o stanju prometa. Ti vam kolačići također mogu pomoći da promijenite veličinu teksta, font i druge dijelove web-stranica koje možete prilagoditi.

Ako se izgube informacije pohranjene u kolačiću postavki, upotreba web-lokacije može izgubiti na funkcionalnosti, ali to ne bi smjelo spriječiti rad web-lokacije.

Primjer:
Većina Google-ovih korisnika u pregledniku ima kolačić postavki koji se zove "NID". Preglednik šalje taj kolačić sa zahtjevima Google-ovim web-lokacijama. Kolačić "NID" sadrži jedinstveni ID koji Google upotrebljava za pohranjivanje vaših postavki i drugih informacija, primjerice, vašeg odabranog jezika (npr., hrvatski), koliko rezultata pretraživanja želite da se prikazuje na stranici (npr. 10 ili 20) te želite li da Google-ov filtar za sigurno pretraživanje bude uključen.

2. Upotreba kolačića "Sigurnost"

Google sigurnosne kolačiće upotrebljava za provjeru autentičnosti korisnika i zaštitu korisničkih podataka od neovlaštenih strana.

Primjer:
Google upotrebljava kolačiće "SID" i "HSID" koji sadrže digitalno potpisane i kriptirane zapise ID-a korisnikova Google računa i vrijeme posljednje prijave. Kombinacija tih dvaju kolačića omogućuje Google-u blokiranje mnogih vrsta napada, primjerice, pokušaja krađe sadržaja obrazaca koje ste ispunili na web-stranicama.

3. Upotreba kolačića "Procesi"

Kolačići procesa pomažu web-lokacijama u radu i pružanju usluga koje posjetitelji web-lokacije očekuju, na primjer ,pomažu pri kretanju po web-stranicama ili pristupanju osiguranim područjima web-lokacije. Bez tih kolačića web-lokacijane može pravilno funkcionirati.

Primjer:
Google upotrebljava kolačić zvan "lbcs" koji Google dokumentima omogućuje otvaranje više dokumenata u jednom pregledniku. Blokiranje tog kolačića spriječilo bi pravilan rad Google dokumenata.

4. Upotreba kolačića "Oglašavanje"

Ova katergorija kolačića Google-u pomažu da oglašavanje postane zanimljivije korisnicima i vrijednije izdavačima i oglašavačima. Kolačići se obično upotrebljavaju za odabir oglasa na temelju njihove relevantnosti korisniku, za poboljšavanje izvješćivanja o uspješnosti kampanje i za izbjegavanje ponovnog prikazivanja istih oglasa pojedinom korisniku.

Primjer:
Kolačići NID i SID, Google koristi radi prilagođavanja oglasa na Googleovim proizvodima kao što je Google pretraživanje. Na primjer, Google upotrebljava te kolačiće kako bi zapamtio vaša posljednja pretraživanja, vaše prethodne interakcije s oglasima ili rezultatima pretraživanja oglašavača i vaše posjete web-lokacijama oglašavača. Potonje omogućuje prikazivanje prilagođenih oglasa na Googleu.

Google upotrebljava i jedan ili više kolačića za oglase koje poslužuje na webu. Jedan od glavnih oglašivačkih kolačića na web-lokacijama koje nisu Googleove zove se "IDE", a u preglednicima se pohranjuje pod domenom doubleclick.net.

Drugi istovrsni kolačić se pohranjuje pod domenom google.com i naziva se "ANID". Google upotrebljava i DSID, FLC, AID, TAID i exchange_uid. Ostali Googleovi proizvodi, primjerice YouTube, također mogu upotrebljavati te kolačiće za prikazivanje relevantnijih oglasa.
Ponekad oglašivački kolačići mogu biti postavljeni na domeni web-lokacije koju ste posjetili. U slučaju oglašavanja koje Google poslužuje na cijelom webu, na domenu posjećene web-lokacije mogu se postaviti kolačići "__gads" ili "__gac".
Za razliku od kolačića koji su postavljeni na Googleovim domenama, Google ne može očitati te kolačiće kada ste na web-lokacijama na kojima nisu postavljeni. Svrha im je mjerenje interakcija s oglasima na toj domeni i sprječavanje pretjeranog prikazivanja istih oglasa korisnicima. Google, također, upotrebljava kolačiće konverzije čija je glavna svrha pomoći oglašivačima da utvrde koliko puta osobe koje kliknu njihov oglas doista kupe njihove proizvode.

5. Upotreba kolačića "Stanje sesije"

Web-lokacije često prikupljaju informacije o načinu interakcije korisnika s web-lokacijom. To može uključivati podatke o tome koje stranice korisnici najčešće posjećuju te dobivaju li poruke o pogreškama s određenih stranica.
Ti "kolačići stanja sesije" pomažu Google-u da poboljša svoje usluge kako bi korisnicima pružili bolji doživljaj pregledavanja. Blokiranje ili brisanje tih kolačića neće učiniti niti jednu web-lokaciju neupotrebljivom. Spomenuti se kolačići, također, mogu upotrebljavati za anonimno mjerenje učinkovitosti PPC-a (plaćanja po kliku) i udruženog oglašavanja.

Primjer:
Kolačić zvan "recently_watched_video_id_list" koristi se kako bi usluga YouTube zabilježila koje je videozapise određeni preglednik gledao u posljednje vrijeme.

6. Upotreba kolačića "Analytics"

Google Analytics Googleov je alat za analitiku koji pomaže vlasnicima web-lokacija pa i vlasnicima web lokacije spreha.hr, ali i aplikacija da saznaju kako se njihovi posjetitelji koriste opcijama njihovih web-lokacija i aplikacija. Može se poslužiti skupom kolačića za prikupljanje informacija i izvješćivanje o statistici upotrebe web-lokacije, a da pritom Google-u neotkrije identitet pojedinačnih korisnika. Glavni je kolačić Google Analyticsa "_ga". Osim izvješćivanja o statistici upotrebe web-lokacije, Google Analytics može se upotrebljavati, zajedno s nekim prethodno opisanim oglašivačkim kolačićima, i za prikazivanje relevantnijih oglasa na Googleovim proizvodima (npr. na Google pretraživanju) i na webu te za mjerenje interakcija s oglasima koje prikazujemo.
Više saznajte na: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage?hl=hr.

Izvoz i brisanje podataka koji se prikupljaju putem kolačića korištenjem Google usluga

U bilo kojem trenutku možete izvesti kopiju svojih podataka ili ih izbrisati sa svojeg Google računa. Po želji možete izvesti kopiju sadržaja sa svojeg Google računa da biste ga sigurnosno kopirali ili koristili na nekoj usluzi izvan Googlea.
Da biste izbrisali svoje podatke, možete:

 • Izbrisati sadržaj s određenih Googleovih usluga
 • Potražiti i zatim izbrisati određene stavke s računa putem stranice Moja aktivnost
 • Izbrisati određene Googleove proizvode, uključujući podatke koji su s njima povezani
 • Izbrisati cijeli Google račun
 • Brisanje vaših podataka

Brisanje svih kolačića sa računala:

Ako uklonite kolačiće, odjavit ćete se s web-lokacija, a vaše bi se spremljene postavke mogle izbrisati.

Kako to učiniti:

 • Otvorite Chrome na računalu.
 • U gornjem desnom kutu kliknite Više , a zatim Postavke.
 • Pri dnu kliknite Napredno.
 • U odjeljku "Privatnost i sigurnost" kliknite Postavke sadržaja.
 • Kliknite stavku Kolačići.
 • Pod stavkom "Svi kolačići i podaci web-lokacije" kliknite Ukloni sve.
 • Potvrdite tako što ćete kliknuti Izbriši sve.

Brisanje kolačića određene web lokacije:

Kako to učiniti:

 • Otvorite Chrome na računalu.
 • U gornjem desnom kutu kliknite Više , a zatim Postavke.
 • Pri dnu kliknite Napredno.
 • U odjeljku "Privatnost i sigurnost" kliknite Postavke sadržaja.
 • Kliknite stavku Kolačići.
 • Pod stavkom "Svi kolačići i podaci web-lokacije" potražite naziv web-lokacije.
 • Desno od web-lokacije kliknite Ukloni

Brisanje kolačića određenih razdoblja:

Kako to učiniti:

 • Otvorite Chrome na računalu.
 • U gornjem desnom kutu kliknite Više.
 • Kliknite Više alata a zatim Izbriši podatke o pregledavanju.
 • Pri vrhu dodirnite padajući izbornik pored stavke "Izbrišite sljedeće stavke".
 • Odaberite razdoblje, na primjer protekli sat ili protekli dan.
 • Pod stavkom "Svi kolačići i podacStavite kvačicu u okvir opcije "Kolačići i ostali podaci web-lokacije". Uklonite kvačice za sve ostale opcije.i web-lokacije" potražite naziv web-lokacije.
 • Kliknite Izbriši podatke o pregledavanju.


Ukoliko imate više pitanja ili postoje određene nejasnoće, možete kontaktirati Google i njihov ured za zaštitu privatnosti, a možete se obratiti i Agenciji za zaštitu osobnih podataka u Republici Hrvatskoj.

Kako možete kontrolirati kolačiće?

Kolačiće možete kontrolirati i/ili izbrisati prema želji. Kao voditelj obrade i pružatelj web mjesta spreha.hr navedeno smo vam omogućili putem skočnog prozora.
U svakom trenutku svoje odabire možete promijeniti na dnu našeg web mjesta pod "Uredi privole".
Možete izbrisati sve kolačiće koji su već pohranjeni na računalu, a postavke većine preglednika omogućuju blokiranje pohrane kolačića. Ako blokirate kolačiće, možda ćete pri svakom posjetu web-mjestu morati ručno prilagođivati neke željene postavke, a određene usluge i funkcije možda neće biti dostupne.

Dodatne informacija oko isključivanja kolačićaožete kontrolirati kolačiće?

Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise.
Više se možete informirati na sljedećim web adresama:
www.allaboutcookies.org
www.youronlinechoices.com/hr
www.aboutads.info/choices
https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/analyticsjs/cookie-usage
http://www.addthis.com/privacy/privacy-policy

Ponovno reguliranje i kontroliranje kolačića

Svakim posjetom na spreha.hr možete se odlučiti na ponovno/reguliranje i kontroliranje kolačića te ih u svakom trenutku možete obrisati i/ili izmijeniti.
Našeg službenika za zaštitu podataka možete dobiti na maja.zubak@spreha.hr.

Stupanja na snagu te promjene pravila o privatnosti

Ovo pravila stupaju na snagu danom objave na spreha.hr.
Ova pravila privatnosti voditelj obrade može izmijeniti u bilo kojem trenutku objavljivanjem izmijenjenog teksta nastranici spreha.hr.
Izmjene ovih pravila privatnosti stupaju na snagu odmah nakon objave na stranici spreha.hr.

Pravila su donošena u prosincu 2021. godine.

Vaše trenutne postavke kolačića: